Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008 (Σχόλια)

CeBiL.gr: το πρόγραμμα όλων των καναλιών σε μια σελίδα

To CeBiL.gr είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο site, που η βασική του λειτουργία είναι να "αποδελτιώνει" αυτόματα (χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση) άρθρα online ελληνικών εφημερίδων.
Με τη βοήθεια ενός αυτοματοποιημένου αλγορίθμου, αναγνωρίζεται το περιεχόμενο κάθε άρθρου και στη συνέχεια, όλα τα άρθρα οργανώνονται σε θεματικές ενότητες με βάση το περιεχόμενό τους. Στη συνέχεια εντοπίζονται οι ενότητες άρθρων με την πιο δημοφιλή θεματολογία και παρουσιάζονται στην κεντρική σελίδα του cebil.gr. Η σελίδα ανανεώνεται περίπου κάθε μία ώρα.
Επίσης, στο CeBiL.gr εμφανίζεται συγκεντρωτικό πρόγραμμα όλων των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών, links σε online ραδιοφωνικούς σταθμούς και διάφορα άλλα...

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.cebil.gr/

Η διεύθυνση για το συγκεντρωτικό πρόγραμμα της τηλεόρασης: http://www.cebil.gr/channels.html

Netvibes: η ιδανική αρχική σελίδα


Κατά τη γνώμη μου, το Netvibes είναι η ιδανική αρχική σελίδα και ίσως η πιο χρήσιμη υπηρεσία ενημερωτικού χαρακτήρα που έχω. Χοντρικά, πρόκειται για έναν online rss reader που εμφανίζει σε μία σελίδα ειδήσεις (feeds) από διάφορα sites. Κάτι αντίστοιχο, δηλαδή, με το iGoogle, μόνο που το Netvibes πιστεύω πως είναι αρκετά καλύτερο.
Γενικά στο Netvibes μπορείς να βάλεις οτιδήποτε έχει rss: πρόγνωση καιρού, ενημέρωση για τα νέα επεισόδια της αγαπημένης σου σειράς, εορτολόγιο κλπ. Επίσης, έχει πολλά ωραία widgets για όλα τα γούστα: από ενημέρωση για τα νέα βίντεο του youtube, μέχρι παρακολούθηση του προφίλ σου στο facebook! Συστήνεται ανεπιφύλακτα!

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.netvibes.com/

KMPlayer: o media player που παίζει τα πάντα


Ο αγαπημένος μου media player, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο... Αυτό το πρόγραμμα παίζει τα πάντα: βίντεο παντός είδους, μουσική, ενώ αναγνωρίζει ακόμη και κάρτες τηλεόρασης.
Έχει πάρα πολλές επιλογές και ρυθμίσεις και, εκτός των άλλων, δεν χρειάζεται καν εγκατάσταση. Με αυτό στον υπολογιστή μου, δεν χρειάζομαι κανέναν άλλο video player, αλλά ούτε και εγκατάσταση κάποιου codec pack. Α, το "Κ" στο όνομά του σημαίνει "Κορέα", που είναι και η πατρίδα του :).

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.kmplayer.com/forums/index.php

Ant Movie Catalog: καταλογογραφήστε τις ταινίες σας

Πρόγραμμα καταλογογράφησης ταινιών. Το μοναδικό μειονέκτημα που βρήκα είναι το υπερβολικά λιτό interface του. Κατά τα άλλα είναι εξαιρετικό, δίνοντας τη δυνατότητα μαζικής εισαγωγής ταινιών, μεγάλη ποικιλία βάσεων δεδομένων (μεταξύ άλλων, το περίφημο imdb, αλλά και το "δικό μας" cine.gr), ευχρηστία, αρκετές δυνατότητες παραμετροποίησης του html template κλπ.
Κατάφερε να γίνει το αγαπημένο μου, παρόλο που στον συγκεκριμένο τομέα ψάχτηκα αρκετά, ακόμη και σε shareware εφαρμογές.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.antp.be/software/moviecatalog/

HTTrack: αποθηκεύστε στον δίσκο σας ολόκληρα websites

Mε το HTTrack μπορείς να κατεβάσεις οποιοδήποτε ιστοσελίδα ή ακόμα και ολόκληρο site από το Internet στο σκληρό σου δίσκο. Το πρόγραμμα δημιουργεί τους κατάλληλους καταλόγους και αποθηκεύει HTML αρχεία, εικόνες και άλλα αρχεία από το server που φιλοξενεί την ιστοσελίδα.
Ακόμα υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης των αποθηκευμένων αρχείων με ότι νέο υπάρχει στην ιστοσελίδα που ενδιαφέρει το χρήστη.
Αρκετές ρυθμίσεις και άδεια GPL (freeware) συνθέτουν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα. Επίσης, κυκλοφορεί και σε portable έκδοση, πράγμα που σημαίνει πως μπορείς να το έχεις μαζί σου σε usb stick και να το τρέχεις απευθείας από εκεί, σε όποιον υπολογιστή κι αν βρίσκεσαι - μεγάλο πλεονέκτημα, αν αναλογιστεί κανείς την ίδια τη λειτουργία του προγράμματος.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.httrack.com/

FastStone Image Viewer: ο ελαφρύς και δωρεάν image viewer

Πρόγραμμα εμφάνισης / μετατροπής διαφόρων αρχείων φωτογραφίας, αντάξιο του ACDSee, αλλά πολύ ελαφρύτερο και δωρεάν για οικιακή χρήση.
Συμβατό και με Windows Vista υποστηρίζει τα περισσότερα formats εικόνας (BMP, JPEG, JPEG 2000, animated GIF, PNG, PCX, TIFF, WMF, ICO, TGA) καθώς και RAW formats από δημοφιλείς ψηφιακές κάμερες (CRW, CR2, NEF, PEF, RAF, MRW, ORF, SRF και DNG).
Πολύ εύχρηστο, δίνει, μεταξύ άλλων και όλες τις βασικές επιλογές για την επεξεργασία μιας φωτογραφίας. Όπως όλα σχεδόν τα προγράμματα της FastStone, κυκλοφορεί και σε portable έκδοση.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm

Switcher for Windows Vista: για όσους ζηλεύουν το expose του Mac

Εφαρμογή αποκλειστικά για Vista, και μάλιστα όχι για όλες τις εκδόσεις, καθώς προαπαιτεί την ύπαρξη του Aero. Πατώντας τα πλήκτρα Windows+~ (το κουμπί ακριβώς πάνω από το tab) εμφανίζει σε thumbnails όλα τα ανοιχτά παράθυρα, με τρόπο που θυμίζει το expose του Mac. Είναι σίγουρα εντυπωσιακό, ενώ κάποιοι θα το βρουν και αρκετά βολικό.
Εγώ πάντως κάποια στιγμή το βαρέθηκα και το έβγαλα...

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://insentient.net/

Launchy: ανοίξτε τις εφαρμογές σας πληκτρολογώντας το όνομά τους

Το βραβευμένο Launchy καταλογογραφεί τα προγράμματα του Start Menu αλλά και τα περιεχόμενα φακέλων, έτσι ώστε να τα εμφανίζει με μια απλή πληκτρολόγηση του ονόματός τους.
Όσοι έχουν Vista ή έχουν χρησιμοποιήσει mac μπορούν να καταλάβουν πόσο χρήσιμη είναι μια τέτοια λειτουργικότητα - οι υπόλοιποι προτείνω να το δοκιμάσουν και δεν θα χάσουν. Το Launchy δίνει επίσης τη δυνατότητα portable εγκατάστασης (απλά το εγκαθιστάς σε έναν οποιονδήποτε φάκελλο - π.χ. στο usb stick και στο advanced options επιλέγεις "portable mode - usb stick").
Τρομερά χρήσιμο πρόγραμμα, ιδίως για όσους χρησιμοποιούν Windows XP. Εγώ προσωπικά το χρησιμοποιώ και σε Vista, παρόλο που έχουν ήδη μια αντίστοιχη λειτουργία στο start menu - το Launchy απλά το κάνει καλύτερα.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.launchy.net/