Σάββατο 8 Μαρτίου 2008 (Σχόλια)

Email This!: Στείλτε links και επιλεγμένο κείμενο με ένα κλικ (Firefox addon)

Πολύ χρήσιμο addon για τον Firefox, που δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να επιλέξει το url μιας σελίδας ή και συγκεκριμένο κείμενο και να το στείλει μέσω e-mail. Το πλεονέκτημά του σε σχέση με την επιλογή send link που έτσι κι αλλιώς διαθέτει ο Firefox είναι ότι εδώ μπορείς να στείλεις, εκτός από το link της σελίδας και επιλεγμέμνο κείμενο, καθώς επίσης και το γεγονός ότι μπορείς να επιλέξεις τον τρόπο / client με τον οποίο θα σταλεί το e-mail (μέσω του web-based περιβάλλοντος του gmail ή του yahoo ή μέσω του εγκατεστημένου mail client).

Ηλεκτρονική διεύθυνση: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3102

Rename Master: Μετονομάστε εύκολα πολλά αρχεία ταυτόχρονα

Το Rename Master είναι άλλο ένα δωρεάν αλλά και portable πρόγραμμα μαζικής μετονομασίας αρχείων. Η διαφορά του σε σχέση με το Bulk Rename Utility είναι πως το Rename Master είναι πιο απλό στη χρήση του (ενδεχομένως και με κάπως λιγότερες επιλογές που ίσως όμως και να μην χρειάζονται στο μέσο χρήστη), αλλά και με αναμφισβήτητα ωραιότερο interface. Αξίζει σίγουρα μια δοκιμή.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.joejoesoft.com/cms/showpage.php?cid=108

Clipname: Αντιγράψτε τα ονόματα μιας λίστας αρχείων με ένα μόνο κλικ

Δεν είναι καν εφαρμογή αλλά shell extension. Επιλέγοντας αρχεία στον υπολογιστή σας, το Clipname εμφανίζει στο δεξί κλικ την επιλογή να αντιγράψετε τα όνοματά τους και να τα επικολλήσετε οπουδήποτε.

Δίνει μάλιστα την επιλογή αντιγραφής σε λίστα ή σε σειρά, έτσι ώστε κατά την επικόλληση να ονόματα να τοποθετηθούν είτε ως λίστα το ένα κάτω από το άλλο είτε το ένα δίπλα στο άλλο, χωρισμένα με κενό. Δεν επιβαρύνει καθόλου το σύστημα, ακόμη κι αν πρόκειται για πανάρχαιο υπολογιστή.

Update: Το Clipname σε κάποιες περιπτώσεις δεν εμφανίζει σωστά τους ελληνικούς χαρακτήρες. Μια εξίσου καλή εναλλακτική λύση που διαχειρίζεται σωστά τα ελληνικά είναι το CopyPath.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.mainsoft.fr/en/downloads.htm

FastStone Photo Resizer: Μαζική επεξεργασία εικόνων

Άλλο ένα εξαιρετικό πρόγραμμα από τη FastStone, το FastStone Photo Resizer δίνει τη δυνατότητα μαζικής (batch) επεξεργασίας εικόνων. Οι βασικές λειτουργίες του περιλαμβάνουν: μετονομασία, αλλαγή μεγέθους, crop, rotate, αλλαγή color depth, προσθήκη κειμένου, προσθήκη watermark. Όπως όλα τα προγράμματα της FastStone, το FSResizer διατίθεται και σε portable έκδοση.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.faststone.org/FSResizerDetail.htm

Bulk Rename Utility: Μαζική μετονομασία αρχείων

To Bulk Rename Utility είναι ένα πολύ χρήσιμο πρόγραμμα που επιτρέπει την μαζική (batch) μετονομασία φακέλων και αρχείων. Κύριο χαρακτηριστικό του οι πολλές δυνατότητες και επιλογές που προσφέρει. Αν και το interface του θα μπορούσε να είναι πιο όμορφο, το πρόγραμμα κάνει τη δουλειά του με το παραπάνω.

Πολύ καλό για όσους θέλουν να έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο θα μετονομάσουν τα αρχεία τους, ενδέχεται παρόλα αυτά να "τρομάξει" τον άπειρο χρήστη με το πλήθος των επιλογών του.

Σε γενικές γραμμές πάντως, είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, ιδανικό για όσους θέλουν να μετονομάσουν μεγάλες λίστες αρχείων (π.χ. mp3's) και που, εκτός των άλλων, διαθέτει και portable έκδοση.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.bulkrenameutility.co.uk/