Τρίτη 8 Ιουλίου 2008 (Σχόλια)

Δείτε και κατεβάστε νόμιμα και δωρεάν ταινίες που αποτελούν κοινό κτήμα (public domain)

Ψάχνοντας χθες για τον "Ανδαλουσιανό Σκύλο" (δεν ξέρω τι με έπιασε, είναι η αλήθεια), βρέθηκα τυχαία σε μια πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα, η οποία παραθέτει λίστα ταινιών που, όπως οι δημιουργοί της σελίδας ισχυρίζονται, δεν προστατεύονται πλέον από πνευματικά δικαιώματα, αποτελούν "κοινό κτήμα" (public domain) και ως εκ τούτου, μπορείτε ελεύθερα να δείτε ή ακόμη και να κατεβάσετε.

Κι αν νομίζετε πως πρόκειται μόνο για άγνωστες ταινίες Β' διαλογής, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι... Η λίστα περιέχει ορισμένους κλασικούς "ογκόλιθους" του παγκόσμιου κινηματογράφου, βωβού αλλά και ομιλούντος ("Το Εργαστήριο του Δρ. Καλλιγκάρι", "Η Γέννηση ενός Έθνους", "Μ", "Νοσφεράτου", "Ο Τρίτος Άνθρωπος" κ.α.), μερικές "κλασικές", cult ταινίες τρόμου, όπως το "Carnival of Souls" (που μάλλον επηρέασε την "6η Αίσθηση") ή τη "Νύχτα των Ζωντανών Νεκρών" (που επηρέασε ολόκληρο είδος ταινιών), ενώ εντύπωση μου έκανε το ότι είδα εκεί ακόμη και το "Ρασομόν", του Κουροσάβα (εντάξει, είναι αρκετά παλιό, αλλά δεν περίμενα να μην προστατεύεται).

Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε και σύγχρονες παραγωγές, κυρίως ντοκιμαντέρ, τα οποία διανέμονται ούτως ή άλλως ελεύθερα, όπως τα πολύ γνωστά Fahrenheit 9/11 (2004) και Zeitgeist (2007), αλλά και γνωστά animation, όπως το "Akira" ή τον εξαιρετικό "Φανταστικό Πλανήτη" (όσοι είναι γεννημένοι πριν από το 1980 και νομίζουν πως δεν το ξέρουν, ας του ρίξουν μια ματιά και θα το θυμηθούν :-P).

Βέβαια, ο "Ανδαλουσιανός Σκύλος" δεν ήταν διαθέσιμος λόγω θέματος που αφορούσε - τί άλλο - τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά τουλάχιστον το ψάξιμο έβγαλε κάπου (γι' αυτό και η εικόνα της καταχώρησης, τιμής ένεκεν :-P).

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.moviesfoundonline.com/public_domain.php

Δημιουργία προφίλ και συγχρονισμός συγκεκριμένων μόνο bookmarks από το νέο Foxmarks

Κυκλοφόρησε χθες η νέα έκδοση (2.1.0.12) του Foxmarks, του εξαιρετικού addon που επιτρέπει τον συγχρονισμό των bookmarks του Firefox μεταξύ διαφορετικών υπολογιστών.

Το νέο χαρακτηριστικό που εισάγει η νέα αυτή έκδοση είναι η δυνατότητα δημιουργίας πολλών διαφορετικών προφίλ (π.χ. δουλειά, σπίτι, λάπτοπ κλπ), και ο συγχρονισμός μεταξύ τους, ώστε ο χρήστης να μπορεί να διαλέξει ποια bookmarks θα συγχρονίσει και ποια θα εξαιρέσει από τη διαδικασία. Έτσι, δεν χρειάζεται να έχετε στον Firefox του σπιτιού bookmarks της δουλειάς και το αντίστροφο.

Για να χρησιμοποιήσετε τη νέα δυνατότητα, πηγαίνετε στην προσωπική σας σελίδα στο my.foxmarks.com και επιλέξτε Tools -> Manage Sync Profiles.