Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009 (Σχόλια)

Handy Recovery 1.0: Επανακτήστε αρχεία που αδειάσατε από τον κάδο ανακύκλωσης ή διαγράψατε με shift-delete

2009-12-22 03 27 40 Καμιά φορά έχω την κακή συνήθεια να διαγράφω τα αρχεία μου με shift-delete… Πρόκειται για την απευθείας διαγραφή, που δεν στέλνει καν τα έγγραφα στον κάδο ανακύκλωσης. Πρακτικά, είναι συντόμευση της διαδικασίας της απλής διαγραφής και του αδειάσματος, στη συνέχεια, του κάδου ανακύκλωσης.

Τί συμβαίνει όμως αν διαγράψετε κατά λάθος κάτι με shift-delete ή αν αδειάσετε τον κάδο και μετά συνειδητοποιήσετε πως κάποιο από τα αρχεία που περιείχε θα θέλατε να το είχατε επαναφέρει; Γενικά, λύσεις για την επαναφορά δεδομένων υπάρχουν αρκετές, δωρεάν, όμως, λίγες.

Όταν, λοιπόν, βρέθηκα στη δυσάρεστη θέση να διαγράψω κατά λάθος γύρω στα 4GB με shift-delete, ήμουν αποφασισμένος να τα επαναφέρω ακόμη κι αν έπρεπε να καταφύγω σε εμπορική λύση. Για καλή μου τύχη, η αναζήτησή μου με έφερε στη σελίδα του Handy Recovery, το οποίο είναι μεν εμπορική εφαρμογή, αλλά διαθέτει και μια δωρεάν, lite έκδοση που έχει βέβαια πιο περιορισμένο εύρος δυνατοτήτων αλλά έκανε άψογα τη δουλειά.

handy-recoveryΟ τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το πρόγραμμα είναι πολύ απλός: αφού επιλέξετε τον δίσκο στον οποίο βρίσκονταν τα δεδομένα που διαγράψατε, πατάτε το κουμπί “Analyze”. Το πρόγραμμα εμφανίζει τότε ολόκληρη τη δομή του δίσκου, συμπεριλαμβάνοντας και τους φακέλους που έχουν διαγραφεί, επισημαίνοντάς τους με ειδική ένδειξη. Εσείς το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε τους φακέλους ή τα αρχεία που θέλετε να επαναφέρετε και να πατήσετε “Recover”. Το πρόγραμμα θα σας ρωτήσει πού θα γίνει η επαναφορά και θα σας προτείνει έναν δικό του φάκελο στην διαδρομή C:\Recovered Files. Αν συμφωνείτε το αφήνετε ή διαλέγετε άλλη διαδρομή, και ξεκινάτε την επαναφορά.

Από ότι διαπίστωσα, η διαδικασία της επαναφοράς δεν αργεί περισσότερο από όσο θα διαρκούσε ένα copy-paste των δεδομένων, πράγμα που σημαίνει ότι ο συνολικός χρόνος που θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί από τον όγκο τους.

Η ετυμηγορία: το Handy Recovery είναι ένα πρόγραμμα θα ευχόσασταν να μην το χρειαστείτε, αλλά θα ευγνωμονείτε τον δημιουργό του αν κάποια στιγμή βρεθείτε στην ανάγκη του. Και παρόλο που η δωρεάν έκδοσή του χρονολογείται από το 2004 και δεν ενημερώνεται πια, εγκαταστάθηκε κανονικά στα Windows 7 μου και έτρεξε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

  • Το απευθείας link του Handy Recovery 1.0 (δωρεάν έκδοση): http://www.handyrecovery.com/handyrecovery-fw.exe
  • Η ηλεκτρονική διεύθυνση της εφαρμογής: http://www.handyrecovery.com/ (προσοχή, για να κατεβάσετε τη δωρεάν έκδοση, χρησιμοποιήστε το απευθείας link που παρατίθεται πιο πάνω, γιατί στο site τους δεν θα το βρείτε σε αρκετά προφανές σημείο και μπορεί να κατεβάσετε την εμπορική εφαρμογή που έχει περιορισμούς)