Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008 (Σχόλια)

SyncToy: συγχρονισμός περιεχομένου μεταξύ φακέλων

Το SyncToy είναι ένα δωρεάν εργαλείο της Microsoft που επιτρέπει τον συγχρονισμό των περιεχομένων μεταξύ διαφορετικών φακέλων. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να συγχρονίσει τα περιεχόμενα ενός φακέλου που βρίσκεται στον σκληρό του δίσκο με αυτά ενός άλλου φακέλου που βρίσκεται σε εξωτερικό σκληρό ή usb stick.

Είναι πολύ βολικό, εύχρηστο και αξιόπιστο. Δεν έχει προηγμένες επιλογές και πολλές ρυθμίσεις, αλλά αυτό που κάνει το κάνει καλά και το θεωρώ ιδανικό για τον μέσο χρήστη. Η σταθερή του έκδοση είναι η 1.4, η οποία όμως εμφανίζει προβλήματα με τους ελληνικούς χαρακτήρες, γι' αυτό προτείνω την έκδοση 2.0, η οποία αν και beta μέχρι στιγμής μου έχει λειτουργήσει άψογα και δεν εμφανίζει κανενός είδους προβλήματα.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: SyncToy v.2.0 Beta | SyncToy 1.4

Comodo Firewall Pro: ο δράκος που φροντίζει για την ασφάλειά σας

Το Comodo Firewall Pro είναι ένα βραβευμένο και απολύτως δωρεάν (που σημαίνει δωρεάν ακόμη και για χρήση σε εταιρικά περιβάλλοντα) τείχος προστασίας / Firewall. Αποφάσισα να το δοκιμάσω μετά τα πολύ καλά λόγια που άκουγα για αυτό από παντού και, στο διάστημα που το χρησιμοποιώ μπορώ να πω πως είμαι απόλυτα ευχαριστημένος.

Σε αντίθεση με άλλα αντίστοιχα προϊόντα που προσφέρουν μία δωρεάν, "πετσοκομμένη" έκδοση, παραπέμποντας στην pro για το ξεκλείδωμα όλων των δυνατοτήτων, το Comodo τα δίνει όλα δωρεάν: πλήρως παραμετροποιήσιμο, με εύκολο χειρισμό μέσω ερωτήσεων, οn line προστασία από ιούς και παράσιτα, μεγάλη βάση δεδομένων και τακτική ενημέρωση. Στα θετικά του συγκαταλέγεται και το όμορφο γραφικό περιβάλλον του.
Υποθέτω πως πήρε το όνομά του από τον γνωστό Δράκο του Κομόντο (αν και γράφεται διαφορετικά), εξ' ου και το λογοπαίγνιο του τίτλου.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.personalfirewall.comodo.com/

Gom player: άλλος ένας καλός media player

Πριν ανακαλύψω τον KMPlayer, ο Gom Player ήταν ο βασικός μου player. Πάρα πολύ καλός, όμορφος και εύχρηστος, παίζει σχεδόν τα πάντα.
Ίσως να είναι λίγο πιο όμορφος και λίγο πιο εύχρηστος από τον KMPlayer, υστερεί όμως στο πλήθος των υποστηριζόμενων αρχείων και στις προηγμένες επιλογές του κορεάτη ανταγωνιστή του. Πάντως γενικά, είναι άψογος.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.gomplayer.com/main.html

Google Picasa: Οργανώστε τις φωτογραφίες σας


Tο Google Picasa είναι λογισμικό με πολλές δυνατότητες που εξειδικεύεται στην οργάνωση και επεξεργασία εικόνων. Με το Picasa της Google μπορείτε να διορθώσετε εικόνες και να κάνετε βασικές μετατροπές, με ένα πολύ απλό και φιλικό μενού.
Η οργάνωση των φωτογραφιών είναι υποδειγματική και μπορείς άνετα να εντοπίσεις τη φωτογραφία την οποία ψάχνεις. Το πρόγραμμα είναι πλήρως εξελληνισμένο και, αξίζει να σημειωθεί ότι διαθέτει ακόμα πολύ κομψό και όμορφο περιβάλλον.
Προσοχή: το Picasa δεν είναι image viewer, αλλά organizer - που σημαίνει πως δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βλέπετε τις εικόνες σας κάνοντας π.χ. διπλό κλικ στο αρχείο. Για αυτή τη δουλειά, προτείνω το FastStone Image Viewer.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://picasa.google.com/

7zip: συμπίεση και αποσυμπίεση αρχείων

Αν δεν θέλετε να έχετε την δοκιμαστική έκδοση του WinRar και θεωρείτε το WinZip ξεπερασμένο, το 7zip είναι κατά τη γνώμη μου ότι καλύτερο μπορείτε να βρείτε.
Πρόκειται για open source πρόγραμμα, που υποστηρίζει πλήρως
την δημιουργία και διαχείριση αρχείων 7z, ZIP, GZIP, BZIP2 και TAR, ενώ μπορεί να αποσυμπιέσει και όλες τις υπόλοιπες μορφές αρχείων (π.χ., ενώ δεν μπορεί να δημιουργήσει αρχεία .rar, μπορεί, παρόλα αυτά, να τα ανοίξει κανονικά). Το μεγάλο του πλεονέκτημα ότι κυκλοφορεί και σε portable έκδοση.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.7-zip.org/

Audacity: Δωρεάν επεξεργασία και εγγραφή ήχου

To Audacity είναι ένα δωρεάν και portable πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου. Δεν είναι τόσο σύνθετο και ισχυρό όσο οι αντίστοιχες επαγγελματικές λύσεις, παρόλα αυτά είναι ιδανικό για τον μέσο χρήστη καθώς είναι πανάλαφρο και, μεταξύ άλλων, δίνει τη δυνατότητα ηχογράφησης ζωντανής μουσικής, μετατροπής κασσετών / δίσκων σε ψηφιακές ηχογραφήσεις ή CD, επεξεργασία αρχείων Ogg Vorbis, MP3, και WAV, αποκοπή, αντιγραφή, ένωση και μίξη ήχων, αλλαγή της ταχύτητας ή του τόνου μιας ηχογράφησης.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://audacity.sourceforge.net/