Κυριακή 1 Ιουνίου 2008 (Σχόλια)

VLC: Ο ...ελβετικός σουγιάς για την αναπαραγωγή πολυμέσων

Ο VLC (VideoLan Client) είναι ένας από τους καλύτερους δωρεάν media players. Εκτός του ότι μπορεί να αναπαράγει σχεδόν τα πάντα (MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DivX, mp3, ogg, DVD, αρκετά streaming πρωτόκολλα κλπ), μπορεί επίσης να χρησμιμοποιηθεί σαν server για την εκπομπή του περιεχομένου σας μέσω Internet η μέσω τοπικού δικτύου, ενώ δίνει ακόμα και τη δυνατότητα μετατροπής του format ενός αρχείου.

Γενικά πρόκειται για ένα πολυεργαλείο με πάρα πολλές επιλογές, που στα θετικά του συγκαταλέγεται το ότι είναι open source και διατίθεται για όλες σχεδόν τις πλατφόρμες, ενώ κυκλοφορεί και σε portable έκδοση.

Έστω κι αν δεν είναι τόσο εύχρηστο για τον πολύ αρχάριο χρήστη και το interface του είναι ίσως υπερβολικά λιτό, πρόκειται παρόλα αυτά για ένα πρόγραμμα που χρήσιμο είναι να βρίσκεται σε κάθε υπολογιστή.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.videolan.org/

FireGestures: Πρακτικές συντομεύσεις για καλύτερο σερφάρισμα

Το FireGestures είναι ένα πολύ πρακτικό Firefox addon που επιτρέπει στον χρήστη να εκτελεί βασικές λειτουργίες που αφορούν το σερφάρισμα (όπως π.χ. μετάβαση σε προηγούμενη / επόμενη σελίδα, στην αρχή της σελίδας κλπ) με απλές κινήσεις του ποντικιού.

Ειδικά όσοι χρησιμοποιούν ποντίκι που δεν διαθέτει πλήκτρα πλοήγησης, θα διαπιστώσουν πως το συγκεκριμένο addon μπορεί να διευκολύνει το σερφάρισμά τους σε εντυπωσιακό βαθμό.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: https://addons.mozilla.org/el/firefox/addon/6366

Αναγνώριση του DVD Recorder σε Dell Inspiron

Εγκαθιστώντας το infrarecorder στο Dell Inspiron 1520 μου, διαπίστωσα πως το πρόγραμμα δεν μπορούσε να αναγνωρίσει το DVD Recorder. Μετά από λίγο ψάξιμο στο Google, βρήκα πως η λύση του προβλήματος ήταν μια μικρή αλλαγή στο BIOS, όπου έπρεπε να αλλάξω τον SATA controller, από το AHCI, που ήταν η προεπιλεγμένη τιμή του, σε ATA. Πιο συγκεκριμένα, τα βήματα που ακολούθησα ήταν τα εξής:
  1. Μπαίνουμε στα BIOS του laptop (στην περίπτωσή μου, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο F2 αμέσως μετά την εκκίνηση).
  2. Πηγαίνουμε Onboard Devices και βεβαιωνόμαστε ότι η επιλογή Flash Cache Module είναι στο “OFF” (διαφορετικά, η αλλαγή που θέλουμε να κάνουμε δεν θα λειτουργήσει).
  3. Μένοντας στο Onboard Devices, πηγαίνουμε στο “SATA Operation” και ενεργοποιούμε το “ATA”.
  4. Αποθηκεύουμε τις αλλαγές και βγαίνουμε από τα BIOS. Ας σημειώσω ότι κάπου ανάμεσα στο βήμα 3 και 4, ενδέχεται να δούμε μια προειδοποίηση ότι αν προχωρήσουμε στην αλλαγή, το σύστημα ενδέχεται να μη μπορεί να κάνει boot και ότι ίσως χρειαστεί να επανεγκαταστήσουμε το λειτουργικό. Ευτυχώς στην περίπτωσή μου δεν συνέβη κάτι τέτοιο και ο υπολογιστής ξεκίνησε κανονικά. Τα Windows (Vista) αναγνώρισαν τη νέα συσκευή, εγκατέστησαν αυτόματα τους κατάλληλους drivers, και μετά από μια επανεκκίνηση το πρόβλημα είχε λυθεί και το infrarecorder μπορούσε πλέον να δει κανονικά την συσκευή.
Από ότι είδα, το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί και με άλλα προγράμματα εγγραφής και δεν είναι θέμα αποκλειστικά του infrarecorder. Ασφαλώς, δεν μπορώ να εγγυηθώ πως η συγκεκριμένη λύση θα δουλέψει σε όλους, σε εμένα πάντως δούλεψε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Εννοείται επίσης πως, καθώς πρόκειται για αλλαγή στα BIOS, καλό είναι να είστε προσεκτικοί σε ό,τι κάνετε.

Δείτε επίσης: Getting Vista to recognize my CD/DVD Burner (πρόκειται για το άρθρο στο οποίο βρήκα τη συγκεκριμένη λύση)