Κυριακή 9 Μαρτίου 2008 (Σχόλια)

Notepad++: To Notepad... ντοπαρισμένο!

Το Notepad++ είναι ο ιδανικός αντικαταστάτης του απλού Notepad των Windows, διαθέτοντας εύχρηστο περιβάλλον, υποστήριξη πολλών γλωσσών προγραμματισμού και πολλές σημαντικές ευκολίες (π.χ. χρήση tabs, highlight κώδικα κλπ).
Απίστευτα παραμετροποιήσιμο - αν το συνηθίσεις δεν μπορείς να το αποχωριστείς (πράγμα το οποίο έπαθα κι εγώ). Κυκλοφορεί και σε portable έκδοση και μπορεί έτσι να τρέξει απευθείας και από usb stick.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://notepad-plus.sourceforge.net/uk/site.htm

Foxit Reader: Ο καλύτερος αντικαταστάτης του Acrobat Reader

Πολύ καλός και ελαφρύς pdf viewer - ίσως ο καλύτερος "αντικαταστάτης" του Acrobat Reader. Δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής σχολίων, υπογράμμισης ή επισήμανσης ενός κειμένου pdf (η δωρεάν έκδοση εμφανίζει watermark). Η βασική του έκδοση διατίθεται δωρεάν, ενώ κυκλοφορεί και σε portable έκδοση.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.foxitsoftware.com/pdf/rd_intro.php

PDFCreator: Μετατρέψτε οποιοδήποτε αρχείο σας σε PDF

To PDF Creator είναι ένα δωρεάν και open-source εργαλείο που δημιουργεί έναν εικονικό εκτυπωτή, δίνοντας στον χρήστη τη δυνατότητα να δημιουργεί PDF αρχεία σχεδόν από οποιαδήποτε εφαρμογή των Windows. Απλά εξαιρετικό, με μοναδικό του μειονέκτημα το ότι ακόμη (έκδοση 0.9.5) δεν λειτουργεί σωστά στα Windows Vista.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.pdfforge.org/products/pdfcreator

Mozy: Αυτόματο online backup, εύκολα και αξιόπιστα

Όταν είχα πρωτοπάρει ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο κρυφός μου φόβος ήταν ότι μια μέρα, ξαφνικά, θα εκραγεί μπροστά μου η οθόνη. Με τον καιρό το ξεπέρασα και κατάλαβα πως το χειρότερο που μπορούσα να πάθω ήταν να χαλάσει ο σκληρός δίσκος απροειδοποίητα και να χάσω πολύτιμα δεδομένα έχοντας αμελήσει να κρατήσω πρόσφατο backup...

...ευτυχώς μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν μου έχει συμβεί (ακόμα). Επειδή όμως ποτέ δεν ξέρεις, καλό είναι να ασφαλίζεις τα σημαντικότερα δεδομένα σου όσο το δυνατόν καλύτερα - που σημαίνει: σε μηχάνημα διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιείς, σε διαφορετική γεωγραφική τοποθεσία, αν αυτό είναι δυνατό, και όσο γίνεται πιο τακτικά. Μια πολύ καλή και πρακτική λύση που τα προσφέρει όλα αυτά είναι το Mozy.

Το Mozy είναι μια αξιόπιστη υπηρεσία η οποία δίνει τη δυνατότητα αυτόματου backup, προσφέροντας δωρεάν πάνω από 2 GB αποθηκευτικού χώρου, ενώ αν επιλέξετε την επί πληρωμή έκδοση, ο χώρος μπορεί να γίνει έως και απεριόριστος, αναλόγως του πακέτου που θα αγοράσετε.

Όσον αφορά στη χρήση του, η διαδικασία είναι πολύ απλή (αναφέρομαι στην δωρεάν έκδοσή του, που χρησιμοποιώ):

  1. Πηγαίνετε στο https://mozy.com/ και κάνετε εγγραφή
  2. Κατεβάστε το πρόγραμμα MozyHome Remote Backup και εγκαταστήστε το στον υπολογιστή σας
  3. Δηλώστε ποια αρχεία θέλετε να κάνετε backup και επιλέξτε την συχνότητα με την οποία θέλετε αυτό να γίνεται (π.χ., εγώ το έχω ρυθμίσει να το κάνει κάθε βράδυ, στις 12:00 η ώρα)

Μετά το πρώτο backup, που θα είναι και το πιο χρονοβόρο και τις αρχικές ρυθμίσεις, ουσιαστικά ξεχνάτε την ύπαρξη του προγράμματος, αφού όλα πλέον γίνονται αυτόματα - εκτός αν θελήσετε να προσθέσετε επιπλέον φακέλους.

Αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας, η υπηρεσία χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση "448-bit Blowfish" και γενικά εγγυάται μέγιστη ασφάλεια, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει κάτι "ύποπτο" από άλλους χρήστες ούτε και γενικά κάποιο παράπονο. Άλλωστε, οι αναφορές στον τύπο δείχνουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Γενικά η υπηρεσία μέχρι στιγμής φαίνεται άψογη και στα θετικά συγκαταλέγεται το ότι δείχνει να βελτιώνεται συνεχώς.

Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες για το Mozy μπορείτε να βρείτε σε αυτό το κατατοπιστικό topic του insomnia.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: https://mozy.com

FlashGet: Αποκτήστε τον έλεγχο στα downloads σας

Ο FlashGet είναι ένας από τους καλύτερους και δημοφιλέστερους download managers που κυκλοφορούν. Είναι σταθερός, αξιόπιστος, ελαφρύς και έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα περίμενε να βρει κανείς σε έναν download manager: δυνατότητα παύσης / επανεκκίνησης (resume) των λήψεων, κατάτμηση του αρχείου σε κομμάτια ώστε να κατέβει ταχύτερα, άψογη συνεργασία με το rapidshare και διάφορες άλλες επιλογές. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως torrent client.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.flashget.com/index_en.htm

FlashGot: Βελτιώστε τη συνεργασία του download manager σας με τον Firefox

To FlashGot είναι ένα από τα πιο χρήσιμα αλλά και δημοφιλέστερα addons του Firefox. Αυτό που προσφέρει είναι καλύτερη συνεργασία μεταξύ του download manager που χρησιμοποιείτε και του Firefox. Πιο συγκεκριμένα, δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να επιλέξει αν θα χρησιμοποιήσει ή όχι τον download manager (ή αν θα κατεβάσει μέσω Firefox), καθώς επίσης και επιλογές όπως: λήψη όλων των links μιας σελίδας ή λήψη όλων των links που έχουν επιλεγεί κλπ.

Το FlashGot υποστηρίζει τους πιο γνωστούς download managers. Προσωπικά το χρησιμοποιώ σε συνδυασμό με τον Flashget και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://flashgot.net/

Flashblock: Ελέγξτε το φόρτωμα των flash μιας σελίδας στον Firefox

Αυτό που κάνει το Flashblock είναι να "μπλοκάρει" τα flash γραφικά σε μία σελίδα και τα αντικαθιστά με ένα κουμπί. Από εκεί και πέρα, δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα, πατώντας το κουμπί, να δει το flashάκι. Επίσης, εφόσον ο χρήστης το επιθυμεί, μπορεί να επιτρέψει την εμφάνιση των flash μόνο σε συγκεκριμένες σελίδες.

Πρόκειται για ιδανικό addon για όσους έχουν ακόμη αργές συνδέσεις, αλλά είναι πολύ βολικό έτσι κι αλλιώς, γιατί σε βοηθάει να αποφεύγεις ενοχλητικές διαφημίσεις.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://flashblock.mozdev.org/