Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008 (Σχόλια)

Camstudio: βιντεοσκοπήστε το desktop σας

Μια απλή και αξιόπιστη λύση για την βιντεοσκόπηση του desktop, το Camstudio καταγράφει video και ήχο και εξάγει τα αρχεία του σε avi ή swf.

Το πρόγραμμα λειτουργεί και ως portable και είναι συμβατό με όλες τις εκδόσεις των Windows, συμπεριλαμβανομένων και των Vista. Είναι open source και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα είτε για οικιακή, είτε ακόμη και για επαγγελματική χρήση.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://camstudio.org/

Pearl Crescent Page Saver Basic: "φωτογραφήστε" σελίδες στον Firefox

Πολύ χρήσιμη επέκταση για Firefox, που κάνει snapshot μιας σελίδας. Κάτι σαν το print screen, δηλαδή, μόνο που αυτό "φωτογραφίζει" μόνο την σελίδα και τίποτα περιττό. Το επιπλέον πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να "φωτογραφίσει" είτε μόνο την ορατή οθόνη, είτε και όλη τη σελίδα, όσο μεγάλη κι αν είναι.

Η επέκταση έχει και pro έκδοση, με επιπλέον δυνατότητες, η οποία όμως δεν είναι δωρεάν (δωρεάν είναι η έκδοση basic).

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://pearlcrescent.com/products/pagesaver/

Web Developer: πολυεργαλείο για web developers και όχι μόνο

Πρόκειται για επέκταση που προσθέτει στον Firefox μία επιπλέον toolbar με μια σειρά εργαλείων απαραίτητων σε έναν web developer. Παρόλα αυτά, μπορεί να φανεί χρήσιμη ακόμα και σε απλούς χρήστες, αφού δίνει τη δυνατότητα ενεργοποίησης / απενεργοποίησης της javascript μιας σελίδας, των cookies, css, των εικόνων κλπ.

Προσωπικά, το χρησιμοποιώ κυρίως για να δοκιμάζω την εμφάνιση μιας σελίδας σε διαφορετικές αναλύσεις οθόνης, αλλά και για να απενεργοποιώ την javascript σε σελίδες που απαγορεύουν το δεξί κλικ ;-).

Gmail Manager: ελέγξτε το Gmail σας χωρίς να το έχετε συνέχεια ανοιχτό

Υπάρχουν διάφορες επεκτάσεις του Firefox για τη διαχείριση ενός Gmail λογαριασμού. Αυτή που τελικά κατέληξα να προτιμώ είναι το Gmail Manager, το οποίο είναι διακριτικό και αρκετά λεπτομερές στις αναφορές του, δέχεται περισσότερους από έναν λογαριασμούς και μπορεί ως ένα σημείο να παραμετροποιηθεί σε ότι αφορά την συχνότητα και τον τρόπο των ειδοποιήσεων.

IE Tab: εμφάνιση σελίδων με τη μηχανή του ΙΕ μέσα από τον Firefox

Αν και το φαινόμενο σιγά-σιγά εξαλείφεται, παρόλα αυτά, ακόμη και σήμερα υπάρχουν ιστοχώροι ή σελίδες που, από λάθος ή παράλειψη των δημιουργών τους, εμφανίζονται σωστά μόνο σε Internet Explorer, αποκλείοντας, ουσιαστικά, τους χρήστες όλων των υπόλοιπων browsers.

To IE Tab, μία από τις δημοφιλέστερες και πιο χρήσιμες επεκτάσεις του Firefox, δίνει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, επιτρέποντας στον χρήστη να ανοίξει την επίμαχη σελίδα σε νέα καρτέλα (tab) με τη μηχανή του Internet Explorer, χωρίς έτσι να χρειαστεί να εγκαταλείψει τον Firefox.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/398

Forecastfox: πρόγνωση καιρού απευθείας στον browser σας

Το Forecastfox είναι μια επέκταση του Firefox που εμφανίζει την πρόγνωση του καιρού σε όποιο σημείο του browser επιλέξετε (στην toolbar ή τη statusbar). Η πρόγνωση είναι αρκετά ακριβής, καθώς έρχεται από το AccuWeather.com, περιλαμβάνει πολλές ελληνικές πόλεις, ενώ έχει και διάφορες επιλογές παραμετροποίησης.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/398

Download statusbar: βελτιώστε τον download manager του Firefox

Επέκταση του Firefox για την καλύτερη διαχείριση των downloads. Εμφανίζει το status ενός download στην statusbar αντί σε ξεχωριστό παράθυρο, ενώ προσφέρει και άλλες ευκολίες όπως π.χ. το να ακούγεται ηχητική ειδοποίηση μόλις η λήψη ολοκληρώνεται.

Προσοχή: δεν πρόκειται για ξεχωριστό download manager αλλά για επέκταση που βελτιώνει τον ενσωματωμένο download manager του Firefox.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/26

ColorZilla: ενσωματώστε στον Firefox colorpicker, eydropper και άλλα χρήσιμα εργαλεία

Το ColorZilla είναι ένα Firefox addon που αποτελεί πολυεργαλείο με διάφορες εφαρμογές χρήσιμες σε όσους ασχολούνται με το web design και όχι μόνο. Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές λειτουργίες του είναι ο επιλογέας χρωμάτων (colorpicker), το eydropper (επιλογή του χρωματικού κώδικα συγκεκριμένων στοιχείων μιας σελίδας), η δυνατότητα zoom in και zoom out σε μια σελίδα κ.α.